Hye!

My photo
Sintok/Kluang, Kedah/Johor, Malaysia
cool lah sape tau baca my blog n my dad's name, mohd Shaherullah.. :)

Tuesday, July 12, 2011

zaman UPU aku

salam anda2 d depan pc/laptop/tab dsbnye... tbe2 terase hangatnye bahang keputusan UPU eak.... lekas2 klik baca lagi..
 menurut sumber kpstsn kemasukan ke IPTA pada 15 july --->  jumaat ini... wah neves2 eak sume yg dah mohon... hahaha


mase ni lyin dah planning lah list cek lyin... cthnye

pakaian
kelengkapan mandi
hanger,sepit baju la
barang2peribadi lah
sabun
hish mcm2 lah... 

haha sekali nk masuk beg memg kaw2 penuh sendat ketat beg tu.... berbeg2 lah gamaknye membawak... dlm2 planning tu ade jgk yg tercicir mcm benda2 kecik.. mcm mangga n kunci, baldi, bantal... tp tu lyin x kesah sebab mesti ade kedai2 kat tempat bakal aku menginap t.... ade beberape tips lah yg nk aku lyin kongsikan kat sini...



1. barang keperluan
masing2 mesti nak sediakan selengkap2nye sebelum dtg kan... maknanye korg akan bawak byk barang kan.... kalu boleh mase daftar t senang x payah pk ape dah... ok bagus jugak care ini... tapi bagi yg dapat u jauh2 mcm  org kedah dpat kat johor, melaka dll kan mesti jenuh nak nyumbat barang2 yg besar n makan ruang mcm baldi, bantal, gayung lah... lom lagi barg elektrik mcm ketle, iron... mangkuk lah pinggan cawan...oo oo oo bayak oo...bende2 ni sume boleh didapti kat tempat yg bakal korang huni nanti..ajaklah mak ayah singgah town/pekan yg dekat shopping barang keperluan.... tapi bantal busuk xde a kat pekan, mcm mn eak? boeh tanye gitu? hahaha bantal busuk pandai2 lah yer... dan peringatan untuk pandai memilih tempat jualan krn takut peniaga mengenakan HARGA TINGGI utk brg2 yg basic memg murah punye a.. jage2...

2. PC/lappy
pd yg dah ade barangan ni pade pndagan lyin x payah lah dibawa dahulu... sebab kamu semua akan melalui sesi orentasi paling kurang pon seminggu kot...kebiasaanye lah kan... korg akan banyak aktiviti, penat, memg x lekat kat hostel/apartment/bilik... jenuh mengenal u masing2... mungkin terdapat sedikit kepayahan dlm menyesuaian diri dan barang2 berharga tu... korg mesti terleka n belum pasti tahap keselamatan sesuatu tempat tu... x kawan2 yg panjang tangan mungkin kakitangan sekitar tu... malang x berbau.... hati2 ye.. lappy tu bolehlah suruh family hantar dua minggu lepas tu ke... awal lagi kan tugasan/assigment pon lom ade...


3. kemudahan awam
baru daftar mesti masing2 dah pikir mcm mn nak balik umah nnt... di sini penting lah utk korg tau laluan ke pekan/town utk ke g airpot ke bus station ke train station ke kan.. amik tau skali pasal harga tiket pon bagus jugak... dan jgnlah sorang2 kalu kali pertama nak beronggeng-ronggeng tu.... kawan kan ramai kalu sesat pon ramai-ramai..hehehe...



4. tisu
sediakan ni banyak2... t homesick leh nages puas2 n gunakan tisu ni utk lap hingus korg..hihik... lyin pon mcm tu... mlm tu kol mak ayh.. wah sedeyh weh kene hidop sorang2, maknanye jauh dari family...kawan2 lah hidup bersama.... 

itu je a yg lyin leh kongsi.. yg lain bagaimane? huhu jom kongsi2 leh tiggal link kat bawah.. 

p/s :: selamat menempuh hidup baru sebagai pelajar kpd bakal2 mahasiswa/i.... 




2 comments:

serikandi comel said...

hmm base on pngalaman sndiri r nie ea?? huhu

<<>> Shahrizlin <<>> said...

ha mestilah serikandi pulak mcm mn?? hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...