Hye!

My photo
Sintok/Kluang, Kedah/Johor, Malaysia
cool lah sape tau baca my blog n my dad's name, mohd Shaherullah.. :)

Tuesday, July 5, 2011

Tunang i dan tonsilnye

hi reader..hawau u... ok x sume? lyin x ok lah.. sebab.... jom read more
Lately en shahrizal tu asik demam je..demam kuat pulak tu.. die memg ade tonsil..keturunan..dah asik demam je kan.. mm mcm leceh plak.. doc pon dah bagi advice yg terbaik.. cume die je yg buat keputusan t..

gejala2 tonsil tu mcm ni

a)sakit tekak yg teruk  <--- memg sakit
b) demam yg tinggi
c)tidak boleh menelan atau sakit apabila menelan
d)sakit kepala dan sakit badan
e)suare garau
f) bengkak pada leher

rawatan tonsil

utk kurangkan sakit2 ni biasenye pesakit akan diberi lozeng utk dihisap.. peptidase or papase utk kurangkan bengkak.. En tunang pon dapat paracetemol (panadol je tu) utk kurangkan sakit..

n doc bagi jalan terakhir utk atasai masalah ni.. iaitu bedah je lah.. so bile die dah ready baru inform doc n buat lah pembedahan kecil utk buang tonsil tu.. worry jugak... ermmm...

view image by en google... 


hopefully sumenyer ok lah.. kalau betol perlu buat ape yg disarankan tu... ikot je jelah.. sakit jgk kot.. tp kesannye lama.. dah xyah demam2 dgn kerap... ok bye..

4 comments:

Kucing Serius. said...

Eh. Bedah punya bahaya kot. Boleh datangkan kesan.

Pergi klink government ke? Memang dorang sarankan macam tu. Cuba pergi klinik swasta atau hospital swasta. Banyak cara lain diorang bagi :)

matakail said...

jom jd follower balik boleh ? http://pancingarateam.blogspot.com .t

AesyaZealous said...

kawan sy penah bedah tonsil kt hospital govern..okay je sampai sekarang

<<>> Shahrizlin <<>> said...

oo yg saran tu kucing serius, dari klinik... ade dgr kate ok... thx bg pendapat ye aesyazealous... jom follow matakali pulak..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...